top of page
Yazarın fotoğrafıPsk. Sena Öncel Özsoy

GÜCÜN ÇOCUKTA OLDUĞU OYUNLAR

Aletha Solter, Oyun Oynama Sanatı adlı kitabında çokça bu oyun tekniğinden bahsediyor. Hatta her iyileştirici durumda bu oyunların olmasının şart olduğunu görebiliyoruz.


Çocuklar genellikle yetişkinlere göre kendilerini daha güçsüz ve zayıf görürler. Gücün çocukta olduğu oyunlarla çocuk, yaşadığı olumsuz duyguları dışa vurur ve öfke, kaygı, korku, hayal kırıklığı gibi duygularla baş eder. Bu oyunlar yine çocuğun yönlendirmesiyle, onun davranışları doğrultusunda ilerler. Yetişkin burada çocuğa uyum sağlar ve rol yapar.

Bu tarz oyunları çocuk başlatır ve sizi davet eder. Aslında orada yaşadığı bir zorlukla baş etmek istiyordur. Buna karşılık verin ve uyum sağlayın.


Örneğin, hayvan figürleriyle çocuğun sizi korkutmasına, ısırmasına izin verin. Siz de karşısında çok korkmuş numarası yapın. Peşinizden koşup sizi yakalamaya çalışırsa kaçın, sonra sizi yakalamasına izin verin.


Sizinle doktorculuk oynuyorsa iğneden korkuyormuş ve ağlıyormuş gibi yapın. Doktora gitmekten korkun.


Evde onu sırtınıza alarak sizi yönlendirmesine ve hangi yöne gideceğinizi söylemesine izin verin.


Size karşı bir öfkesi varsa üzerinizi bir şeyle örtmesine, sizi bir yere kilitlemesine müsaade edin.


Evde her gün yastık savaşı yapın, bilerek canınızın acıdığını söylemeyi, yere düşmeyi ve ona karşı yenilmeyi unutmayın. Aletha Solter özellikle bu oyunu her gün mutlaka oynamayı öneriyor.


Tüm bu oyunların sonunda birlikte büyük kahkahalar atmayı ve bunun sizin için sadece bir oyun olduğunu lütfen unutmayın.




45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page