Çocuklar, çoğunlukla 12 yaşa kadar sezgisel ve somut dönem içerisinde olur ve soyut düşünme becerisine gelişimsel olarak sahip olmazlar.
Bu yüzden gördükleri bir şeyin gerçekte var olmadığını, nesnelerin mekansal konumlarının değişebildiğini, gördükleri veya duydukları bir şeyin gerçek olmadığını fark edemeyebilir ve hatta yaşadıkları zor deneyimleri sürekli yaşayacaklarını düşünebilirler.
Böyle durumlarda onlara anlatmak, sürekli açıklamalar yapmak her zaman işe yaramayabilir. Soyut döneme geçmedikleri için zihinlerinde bunu düşünmeleri kolay olmayabilir.
Çocuklar genellikle izledikleri videolardan, çizgi filmlerden, bazı kitaplardaki resimlerden veya sosyal çevrelerinden duydukları şeylerden korku geliştirebilirler. Bu korkuları için ne kadar açıklama yapılsa da bazen bu duyguyla baş etmeyi başaramazlar.
Onlara yardım etmenin en iyi yolu ise dünyalarına girip korkuyu somutlaştırmak oluyor. Somutlaştırma için ise birkaç yöntem var.
1. Korku Spreyi
Özellikle geceleri yatarken veya evin herhangi bir bölümünden korkan çocuklar için kullanılabilir. Çocuğa şu şekilde anlatılır ve uygulanır:
"Hani sen bu odadan/karanlıktan/rüyana gelen canavardan korkuyorsun ya ben bir tarifi öğrendim bu senin korktuğun şeyi kovmaya yarayacak. Seninle birlikte bunu yapalım ister misin?
İçine biraz su biraz, kolonya/koku, biraz tuz/sim/gıda boyası ekleyebiliriz. Senin koymak istediğin başka ne var? Şimdi korktuğun şeyin resmini çizelim üzerine yapıştıralım. Bunun adı karanlık/canavar/kabus spreyi olsun. Uyumadan önce odana sıkalım ki korktuğun bu şeyler gitsin, bu odaya giremesin."
2. Resim Çizmek
Çocuğun korktuğu şeyin resmini çizip onu komikleştirmeye çalışmak veya yırtmak çok işe yarayan yöntemlerden biridir.
"Hadi gel geçenlerde videoda görüp korktuğun canavarın resmini çizelim.
Aa haklısın böyle korkunç görünüyor senin için. Peki onu şimdi komikleştirelim mi?Önce biraz bıyık ekleyelim, şimdi ağzına düdük yapalım, kafasına komik bir şapka/toka takalım, eline balonlar yapalım da sevimli görünsün, senin sevdiğin ayakkabılardan giydirelim…
İşte yeni komik kahramanımız onun adını ne koyalım?..."
Şeklinde çocuğun yönlendirmesiyle de onu destekleyebilirsiniz. Veya çizdiğiniz resmi yırtıp çöpe atabilirsiniz.
3. Oyun
Çocuklar korktukları şeyi çoğunlukla oyunlarına taşırlar. Oyun içerisinde bir nesne bulup korkusunu buna yansıtabilir veya direkt olarak ifade edebilir. Oyun sırasında bu korkuları ortaya çıktığında onu düzeltmek yerine bu duygusunu kabul ederek oyununu desteklemek gerekir.
"Aa bu aslan bizi yemeğe geliyor tamam hadi kaçalım."
"Ah haklısın bu yılan korkunç görünüyor, gel onu çöpe atalım."
"Sen bu dinazorlardan çok korktun hadi onları kuma gömelim/dolaba kapatalım."
"Bunun çıkardığı ses hiç hoşuna gitmedi hadi ona sus, git buradan diyelim/biz de ona bağıralım gücümüzü görsün."
Oyunda çocuk korkusunu size yöneltip korkutmaya çalıştığında:
"Ah çok korkuyorum uzak tut o yılanı benden."
"Ay bu koca dinazor beni kovalıyor kaçmam lazım."
"Hayır iğneden çok korkarım sakın bana yapma."
"Ah çok yüksek bağırdın çok korktum ben."
Bu oyunların sonunu genelde kahkaha ve gülücükler ile bitirmeniz faydalı olacaktır.
Buraya bu oyunların nasıl oynanabileceği ile ilgili örnek bir video koyuyorum. Çocuğun kahkaha ile gülmesi ve en sonunda annesinin korkmaması için elini göstermesi bu oyunların ne kadar iyileştirici olduğunu gösteriyor.
Comments